
guide til teknisk afdeling
– – – – – – – – –
Her kan du læse korte og præcise uddrag af vores brugermanual, så du nemt og hurtigt få et overblik over krav og muligheder. Vi anbefaler altid, at du læser den komplette brugermanual, som følger med dit produkt. Dette skal blot betragtes, som et hurtigt opslagsværk.
Kipgryder

Før installation og idriftsætning skal denne vejledning omhyggeligt gennemlæses, da den angiver vigtige informationer om sikkerheden i forbindelse med installation og anvendelse af gryden. Denne betjeningsvejledning skal opbevares omhyggeligt og tilgængeligt for de forskellige brugere, som skal kunne konsultere den efter behov.
Gryden er konstrueret med størst mulig hensyntagen til miljøet. Både under produktion og under drift. Gryden er velisoleret på alle sider for minimalt varmetab. Ved opvarmning med induktion er der en minimal masse, der skal opvarmes ved hver batch og derved minimalt energispild. Omrøreren er forsynet med energisparemotor klasse IE3. Reduktionsgear er keglehjulsgear med virkningsgrad > 95%. Støjniveauet under drift er mindre end 70dBA.
Følgende skilte og symboler er anvendt på gryden og i betjeningsvejledningen.
Gryden er beregnet til professionel brug i forbindelse med madlavning i storkøkkener og lignende formål. Gryden må ikke anvendes til andre formål.
Kontroller at gryden er leveret efter de aftale specifikationer og uden skader. Skulle dette ikke være tilfældet, så tag omgående kontakt til forhandleren for dialog omkring dette.
Kipgryden må kun løftes efter anvisningerne fra producenten.
– Generelt –
Apparatet må kun monteres og demonteres af faglært personale.
Gryden må kun monteres indendørs og i lokale med gulvafløb.
Det anbefales, at etablere en gulvbrønd ifm. installation af gryden.
– Håndtering –
Gryden må ikke flyttes, mens den er i brug, eller mens den er varm.
Brug ikke gryden som ’stillads’ eller klatrepunkt for at komme til en evt. emhætte, da den derved kan beskadiges.
– Elektrisk installation –
Forsyningsspændingen kontrolleres mod mærkepladen.
Grydens forsyningsspænding har snævre tolerancer: Nominelt +6%-10%.
Det er vigtigt ikke at udsætte gryden for over- eller underspænding!
For at montere tilslutningskablet demonteres fronten og kablet monteres direkte på forsyningsadskilleren.
Lad kablet være så langt at kassetten med adskilleren kan
løftes ud for adgang til induktionsgeneratoren(e) bagved. Gryden kan have en lækstrøm > 10mA. Se mærkeplade for aktuel værdi. Apparatet er af klasse I og SKAL derfor jordforbindes, og beskyttelse mod indirekte berøring skal etableres i den faste installation. Da apparatet kan have høj lækstrøm til jord henvises der til Stærkstrømsbekendtgørelsens kapitel 707: “Særligt pålidelige beskyttelsesledere”.
Hvis der anvendes fejlstrømsafbryder til beskyttelse mod indirekte berøring, skal der anvendes en type B afbryder. Fejlstrømsafbryderen skal være mærket:
På grund af indkoblingsstrømstød ifm. med de indbyggede netfiltre, anbefales at
anvende en korttidsforsinket(10ms) type med 100mA udløsestrøm. Apparatet skal monteres med en kappeledning, mindst type HO5 RN-F (60245-IEC57). Forsyningskabel monteres direkte i klemmerne på forsyningsadskilleren. Husk at lave beskyttelseslederen lidt længere end de andre ledere, så det er den sidste der bliver revet ud i tilfælde af at der trækkes for hårdt i kablet. Hvis gryden er forsynet med dataopsamling (forbrugt kWh og forbrugt vand) skal fasefølgen være korrekt. Der må ikke stå ’false’ på displayet på kWh måleren. Det anbefales kraftigt at montere overspændingsbeskyttelse i den faste installation, så skader på elektronikenheden undgås ved atmosfæriske udladninger og koblinger i højspændingsnettet. Bagsiden af apparatet er forsynet med tilslutning for udligningsforbindelse. Denne er mærket:
Husk udligningsforbindelser til berøringstilgængelige metaldele (2,5m).
– Tilslutning af vandforsyning –
Vandforsyning, både varmt og koldt vand, tilsluttes bagerst i støttesøjlen. Varmt vand kun i forbindelse med spulepistol. Forsyningen dimensioneres til at give ca. 30l /min. Maks vandtryk 6 bar ~ 600kPa. Der skal installeres en stophane på begge forsyninger i umiddelbar nærhed af gryden. Strålen på udløbstuden kan reguleres ved at udskifte indsatsen, således at strålen rammer i gryden uanset vandtrykket. Hvis gryden er forsynet med spulepistol skal der monteres en rørafbryder i den faste installation, således at tilbagesugning ved svigt i vandforsyningen undgås.
– Tilslutning af kølevand –
Køling er under udvikling.
– Mekanisk opstilling –
Undgå at montere gryden tæt på varmeafgivende apparater samt frituregryder.
Gryden skal have ren luft til ventilering af de indvendige dele med maksimum temperatur af 35°C. Ved placering af gryden skal man påse at det er nødvendig plads omkring den. Låget skal kunne åbnes helt. Der bør være plads mellem gryden og andre ting for rengøring og således man ikke får fingre eller hænder i klemme, når kipfunktionen betjenes. Ligeledes skal der være plads til service og vedligehold. Se Arbejdstilsynets regler: “Idriftsættelse af maskiner ABEK 1109, samt AT vejledning B.1.3 Maskiner og maskinanlæg.” Afstandskrav er specificeret i afsnit 11.3. Juster stilleskruerne (foden) til gryden er vandret. Kontroller med vaterpas. Ved fastgørelse i gulvet, vær opmærksom på evt. membraner eller installationer i gulvet.
– Fastgørelse til gulv –
Opmærk hullerne gennem foden, bor hullerne som passer til M8 ekspansionshylster. Det er kun nødvendigt, at befæste de to yderste ben på hver søjle, hvor der er påsat monteringsbeslag.
Efter at gryden er installeret og tilsluttet, foretages simple funktionstests.
– Varme –
Indstil temperaturen til f.eks. 100°C og tænd for varmen, Observer at der varmes.
– Omrører –
Tænd for omrøreren med f.eks. 50 o/min og program 1. Observer at omrøreren kører. Reducer omdrejningstallet til 20 o/min. Kontroller switch på lågarmen. Switchen skal påvirkes når låget åbnes. Omrøreren skal stoppe når låget åbnes mere end 40-50mm.
Juster evt. placering af switchen i forhold til knasten på akslen. Se afsnit om
vedligehold. Hvis gryden er forsynet med ’SlowMix’ testes funktionen med åbent låg. Omrøreren må kun køre sålænge tasten trykkes.
– Vand –
Vælg et antal liter vand på skærmen og tænd for vandet. Observer at der tælles op
på skærmen.
– Kipfunktion –
Tryk på de respektive knapper. Gryden skal stoppe, når knappen slippes, samt i nederste og højeste stilling. Hvis grydekroppen ikke står helt vandret skal stoppunktet justeres. Se afsnit under “vedligehold”. Kontroller at switchen i forbindelse med grydeakslen er fuldt påvirket når gryden står vandret. Se evt. justering af switchen i afsnittet om “vedligehold”.
– Ibrugtagning –
Gryden kan tages i brug, når betjeningsvejledningen er læst og gryden testet. Som
det første gøres gryden ren som beskrevet under “rengøringsafsnittet”.
– Servicemenuer –
Servicemenuerne er opdelt i “Brugermenu” og “Fabriksmenu”. Brugermenuen er med forskellige konstanter beregnet for den almindelige bruger. Der kan monitoreres forskellige værdier ifm. med fejlfinding og vedligehold. Der er ligeledes adgang til alarmmenuen. Fabriksmenuen er med produktspecifikke oplysninger, såsom konfiguration af gryden, som den daglige bruger ikke har adgang til.
For at komme til servicemenuen vælges først menu i bunden af forsiden:
Derefter vælges “Bruger indstillinger”. For at komme videre skal der vælges et password. For at komme ind i “Brugermenuen” indtastes 1-2-3 og afslut med ENT tasten. Koden for fabriksmenuen kan kun oplyses af fabrikanten.
– Brugermenu –
Her har brugeren mulighed for at indstille forskellige konstanter:
– Side 1 –
Klokken: Tryk i 3 sekunder på tallene i højre hjørne, så åbner en undermenu, så klokken kan indstilles.
Sluk gryden efter tid: Når grydens styring har været inaktiv i den angivne periode, slukker styringen for sig selv. Der skal tændes igen på startknappen. Indtast den ønskede tid i minutter. Ved indstilling 0 er funktionen slået fra.
Tilt back, pause: Den tid kipstyringen venter, før den kipper tilbage. Tiden er milisekunder.
Tilt back, køretid: Den tid styringen kipper tilbage. Tiden er milisekunder.
Tænd blæsere: Testknap for at funktionsteste alle blæsere ifm. service.
Varmetrinstyring: Her indstilles varmetrinenes individuelle konstanter, hvor 1 er lavest effekt og 10 er fuld effekt. Det anbefales ikke, at der justeres på disse konstanter uden vejledning fra producenten.
– Side 2 –
Flowmåler: Konstant for flowmåler. Antal ml / impuls indstilles her. Standardværdien er 3,04. Konstanten er lidt afhængig af det aktuelle flow og værdien kan ændres hvis flowmåleren ikke viser helt nøjagtigt. Se eldiagram for andre værdier.
Nulstil flowmeter: Et tryk på knappen nulstiller den akkumulerede værdi i “Total indhold”.
Total indhold (L): Den akkumulerede vandmængde, som tilsammen er kommet i gryden.
Luftgardin (ekstraudstyr): Vælges på den grønne knap. Derefter vælges ved hvilken
temperatur på grydebunden, blæseren for luftgardinet skal tændes, f.eks 100°C.
SlowMix hastighed (ekstraudstyr): Hastighed på omrøreren, når SlowMix knappen foran på kontrolsøjlen trykkes ind. Kan maksimalt indstilles til 20 o/min.
Test Slowmix: Anvendes i forbindelse med det årlige serviceeftersyn. Test af sikkerhedsfunktionen, der overvåger den sikre hastighed ikke overskrides. Når tasten trykkes, sendes en for høj hastighedsbesked til frekvensomformeren. Denne vil gå i fejltilstand og skrive SAFF i omformerens display. Fejlen vil også vises i alarmmenuen. For at aktivere testen skal testknappen på skærmen holdes nede før trykknappen SlowMix trykkes ind. SAFF fejlen kan kun nulstilles ved at afbryde spændingen til gryden ved hovedafbryderen.
– Side 3 –
Energiforbrug, kWh/imp.: Her indstilles målerkonstanten for kWh måleren. Antal impulser / kWh. En typisk værdi er 1000 imp./kWh.
Nulstil energimåler (ekstraudstyr): Tryk på knappen og så nulstilles påmonteret energimåler.
PLC software version: Her oplyses installeret version.
HMI software version: Her oplyses installeret version.
– Monitorering –
– Temperatur –
Her kan temperaturen på induktionsspolerne kan overvåges. Når spolerne når en
temperatur på 100°C, starter ventilationen. Hvis temperaturen kommer over en forudindstillet temperatur vil gryde lukke ned for at beskytte induktionsspolerne. I så fald bør det første der tjekkes være om filtrene i ventilationen i bunden skal renses. Temperaturerne på grydebunden overvåges ligeledes. Hvis der er fejl på en af følerne, gives alarm i alarmpanelet. Der vælges hvilken generators temperaturer der skal vises, i øverste felt. Hvis der kun er en generator er valgmuligheden ikke til stede.
– Røreværksmotor –
Motorens driftstilstande og status kan aflæses på de aktuelle værdier. Ventilation af motoren starter, når motorens termiske tilstand er på 60%.
– Ind-/udgange –
Status på styringens ind– og udgange kan overvåges. Der er lysved aktive kanaler.
– Alarmer –
Alle alarmer samles i nedenstående alarmliste. Alarmen listes med dato og klokkeslæt. Der kvitteres for alarmen med ’rettetegn’-tasten. Nogle alarmer vil komme igen efter 5 min., hvis årsagen til alarmen ikke er fjernet.
– Fabriksmenu –
For at komme i fabriksmenuen indtastes kodeord for fabriksmenuen (oplyses kun af producenten) i brugerindstillinger. I fabriksmenuen indstilles grydens konfigurationer.
Maks tid vandpåfyldning: Sikkerhedstid, den længste tid magnetventilen kan være åben.
2 generatorer: Vælges hvis gryden er udrustet med 2 generatorer.
Gearforhold: Her indtastes gearforhold for omrører gearboks.
Maks. o/min for motor:
Med røreværk: Er aktiveret, hvis gryden er udstyret med røreværk.
Styring efter madtemperatur: Er aktiveret, hvis gryden er udstyret med røreværk og derfor har indbygget en madtemperatursensor.
– Generator –
Der vælges antal spoler på generatoren(e). På generator 1 vælges altid alle 4 spoler. På generator 2 vælges 2 eller 4 spoler afhængig af grydestørrelse
– Sprog –
Der kan vælges sprog på panelet. Der er mulighed for dansk
og engelsk. Tryk på flaget for at vælge et sprog.
– Advarsler og bemærkninger vedrørende betjening –
Dette apparat er ikke beregnet til brug af personer (herunder børn) med nedsat fysisk, sensorisk eller mental kapacitet eller manglende erfaring og viden, medmindre de har fået tilsyn eller instruktion vedrørende brug af apparatet af en person, der er ansvarlig for deres sikkerhed. Børn skal overvåges for at sikre at de ikke leger med apparatet.
Maskinen fremviser risici som ikke er helt elimineret i projekteringen af maskinen eller med installation af passende beskyttelsesanordninger:
Glidning eller fald: Operatøren kan glide på grund af vand eller snavs på gulvet.
Forbrænding: Operatøren berører bevidst eller ubevidst den indvendige del af gryden eller tilbehør til gryden som er varmt. Når låget åbnes på en varm gryde, kan varm damp strømme ud og forbrænde hænderne. Ved tømning af gryden kan varmt indhold sprøjte omkring.
Skoldning: Hvis der fyldes vand i gryde med varm olie, vil olien eksplodere og sprøjte ud i rummet. (1 liter vand bliver til 1800 liter damp!) Hvis det forsøges popper en advarsel op og der skal kvitteres for at komme videre.
Elektrisk chok: Hvis der foretages indgreb i de elektriske dele med spænding tilsluttet. Der bør altid afbrydes for den elektriske forsyning på forsyningsadskilleren, når der arbejdes tæt på eller med elektriske dele.
Kemi: Kontakt med kemiske substanser, som f.eks. rengøringsmiddel uden de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Se altid vejledning på de anvendte produkter. Benyt de anbefalede værnemidler.
Tipning af last: Manglende understøtning af grydekrop ifm. udskiftning af aktuator til kip. Brug af uegnet udstyr ifm. håndtering af gryden under transport eller montage kan medfører farlige situationer.
Klemning: Hvis gryden står tæt mod væg eller andet og gryden kippes, kan der være en chance for at komme i klemme. Af samme årsag kippes der ikke automatisk kip, men kun så længe knappen holdes inde.
Gryden overholder alle gældende EMC og EMF standarder og skulle derfor ikke interferere med andet elektronisk udstyr. Ikke des tro mindre bør personer med pacemaker eller andre elektroniske implantater konsultere sin læge for at sikre sig at apparatet ikke forstyrrer implantatet.
– Vedligeholdelse –
For at sikre størst mulig driftssikkerhed er det vigtigt at vedligeholde gryden grundigt. Opfyldes vedligeholdelsen ikke, bortfalder garantien. Det er vigtigt for en problemfri drift af gryden, at fedtfiltrene monteret på undersiden af den kipbare del såvel som filteret under søjlen rengøres med jævne mellemrum.
Brugsanvisning: Brugsanvisningen skal være til rådighed.
Mærkeskilt: Mærkeskiltet skal være intakt. Hvis fedt har løsnet skiltet, skal det skiftes. Der er placeret et ’reserveskilt’ på indersiden af lågen ved forsyningsadskiller. Der kan altid leveres ny manual og nyt skilt, når serienummeret på gryden oplyses.
Kipgrydens position: Kontrollér at gryden stadigt står vandret.
Kipgrydens knapper: Kontroller at alle elektriske betjeningsgreb/knapper ikke er defekte eller sidder løse.
Kipgrydens tilslutning: Kontroller beskyttelsesledere, både PE forbindelse og udligningsforbindelse. Mål jordforbindelsen og kontroller at den modsvarer kravet i den faste installation. Kontroller modstanden mellem grydekrop og hver søjle. Kontroller beskyttelse mod in-direkte berøring. Ifm. med fejlstrømsafbryder måles med tester og værdierne noteres i testskema. Ved nulling måles fejlsløjfens impedans. Er gryden forsynet med stikkontakt kontrolleres kombineret automatsikring og fejlstrømsafbryder i gryden.
Kipgrydens stand: Kontroller for utætheder. Indtrængning af vand i kapslinger/søjler. Kontroller tilstand af pakninger i låger og ved aksler. Efterspænd vitale forbindelser: PE forbindelse, udligningsforbindelser, faseledere Kontrollér tilstand af fedtfiltre. Der må ikke være åbninger hvor luften kan passere frit. Udskift evt. fedtfiltre.
– Årlig rutine –
Skærm: Kontroller overlay på skærmen. Hvis der er skader eller utætheder, så der kan trænge vand ind skal det ubetinget udskiftes. Der kan tilkøbes ekstra overlay til skærmen, som kan beskytte skærmen i ekstra hårdt miljø.
Induktionsgenerator: Visuel inspektion. Kontroller tilstand af generator. Tilsmudsning af ventilatorer i enden af generatoren (Bagved kassette med automatsikringer). Kontroller ventilator for spolerne i grydebunden. Menu i servicemenuen i PLC’en.
Gearmotor for omrører: Efterses visuelt for lækage. Kontroller tilstand ventilationsslange. Position af slange, så gryden kan kippe uden at miste olie. Der kontrolleres for mislyde og vibrationer under drift. Kontroller klemkasseforbindelser.
Kontroller drift af ekstra ventilator (Servicemenu). Kontroller at omrøreren stopper, når låget åbnes mere end 40mm. Der skal stå ’STO’ (Safe torque off) i omformerens display. Motoren er blokeret og kan ikke køre rundt.
N.B. Der er IKKE slukket for spændingen til motoren.
Kipsystem: Kontroller motoren kører jævnt og uden mislyde. Kom lidt fedt på glidefladerne.
Frekvensomformer: Bank let på omformeren og observer for løse dele. Check for korrosion på terminaler EMC plade etc. Check for aflejringer af snavs, evt. rengør. Kontroller moment på forbindelser, se el-diagram. Overvågning af SlowMix hastighed. Kontrolleres via servicemenu i PLC. Frekvensomformeren skal gå i fejltilstand og vise ’SAFE’ i displayet. For nulstilling afbryd forsyning til omformer på automatsikringen eller forsyningsadskiller.
Vandtilslutning: Kontroller for lækage. Korriger i givet fald. Hvis gryden er forsynet med spulepistol kontrolleres rørafbryder i den faste installation.
– Hvert 2. år. –
Udskift batteri i PLC: Batteriet benyttes kun til back up for det indbyggede ur. Batteritype: Panasonic BR2032
– Hvert 5. år. –
Gearmotor: Ved olieskift demonteres gearet fra flangen på gryden for skift. Olietype: Synthetic oil (polyglycol) CLP PG 220
Mængde: 75-125l gryde 0,48l – 150-200 l gryde 0,61l – 250-300l gryde 1,02l
Aksel udtages, tætningsring og lejebøs skiftes. Instruktion medfølger reservedelene.
Frekvensomformer: Ventilator skiftes. Afbryd spændingen til gryden. Vent 15 min. indtil kondensatorerne i mellemkredsen er afladet. Kontroller at spændingen er < 42V på klemmerne (PA/+ and PC/-)
0,75kW omformer ATV320 U07N4C – Ventilator kit VZ3V303S2001
1,1kW omformer ATV320 U11N4C – Ventilator kit VZ3V303S2001
2,2kW omformer ATV320 U22N4C – Ventilator kit VZ3V303S3001
2,2kW omformer ATV320 U22N4B – Ventilator kit VZ3V32B100
Instruktionsark medfølger ved levering af blæser
– Hvert 10. år. –
Gearmotor: Hovedeftersyn – kontakt producent.
Functional Safety: Kategori 1 dele udskiftes. Checkliste medfølger reservedele.
Kipmotor: Kontroller, evt. udskift
– Reparation –
Vedrørende service på apparatet rettes henvendelse til firmaet, hvor apparatet er
købt. Evt. reparationer må kun udføres af servicefirma autoriseret af producenten
og med originale reservedele. Ved enhver henvendelse vedrørende gryden skal type og serienummer oplyses. Dette findes på mærkepladen. Ekstra mærkeplade er placeret bag låge ved forsyningsadskiller. Kontroller først fejlstrømsafbryder og sikringer for apparatet i den faste installation.
Ved evt. fejlsøgning med gryden under spænding skal LAUS-reglerne overholdes. N.B. Grydens 24Vdc styrespænding er IKKE en sikkerhedsspænding SELV (safety eksta low voltage), men en FELV (Functional esktra low voltage).
PLC: Fjern toppen af armatur søjle for adgang til PLC. Bundplade med PLC kan
tippes op for adgang til
service.
1: ON/OFF switch skal være i RUN position.
2: Slot for SD kort.
3: Dæksel for back up.
Kipstegere

Kogeborde

Hvis du har spørgsmål, så er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.