Dampkipgryde vs. induktionskipgryde!

Udefra set er forskellen ikke så stor, men indeni er det en helt ny verden. Her kan du lærer mere omkring forskellen og mulighederne, hvis man enten arbejder med en damp- eller induktionskipgryde i sit storkøkken.

Den gamle og kendte teknologi, som altid har været på markedet!

En dampdrevet kipgryde fungerer ved opvarmning af vand i et lukket system, som derved skaber damp og varmer kipgryden op, når dampen kondenserer. Kipgryden består af en dobbelt kappe i rustfrit stål, hvor dampen kan bevæge sig. I kappen, hvor dampen befinder sig, er der et tryk på 1 bar, så kipgryden kan opvarmes fra 80 -120°C. 

Den nye og effektive teknologi, som kan give en hurtigere og grønnere hverdag!

En induktionskipgryde fungerer ved at placere specialdesignede induktionsmoduler under en magnetisk stegeoverflade. Kipgryden opvarmes derefter, som enhver anden gryde som du vil bruge på et komfur i et køkken, via den induktive strøm som spolen skaber. Kipgryden kan arbejde mellem 20 – 200°C i temperatur.

Hurtig opvarmning

Induktionskipgryden opvarmes til 200°C på bare 90 sekunder, hvor en dampkipgryde først skal opbygge damp i dampkappen, før at kipgryden begynder at blive varm. Induktionskipgryden er markedets hurtigste, når man kigger på igangsætning og opvarmning af madlavningsoverfladen. Det gør, at man med induktionskipgryden kommer væsentligt hurtigere i gang med tilberedning af sin mad. Induktionskipgryden har samtidig den fordel, at den benytter 100% har sin energi, fordi at den kun varmer på bunden, og derved er bunden altid dækket, når der tilberedes mad. I en dampkipgryde foregår en stor del at tilberedningsprocessen, hvor man ikke dækker det opvarmet areal, fordi den varmer også op siden, og derfor benytter man ikke 100% af det opvarmet areal – hvilket samtidig giver et energispild, da varmen ikke benyttes i tilberedningen af maden. Herunder ses en lille video, som viser opkogningstid og energiforbrug ved opkogning af 50 l. vand i en 100 l. kipgryde.   

PRÆCIS TEMPERATURSTYRING

Induktionskipgryden giver mulighed for at arbejde med meget præcis temperaturstyring. Det er specielt interessant, fordi den også giver mulighed for at arbejde med flere tilberedningsmetoder end kogning. Induktionskipgrydens bund har en speciel opbygning, hvor der er indbygget flere følere til at sikre en en præcis styring af temperaturen i kipgryden. Det er med til at sikre, at den hurtigt og præcist holder den temperatur, som den er sat til i styringen. De indbyggede følere er samtidig med til at sikre, at der kan arbejdes med 1°C præcision på bundens temperatur. Udfordringen for en dampkipgryden er, at den kun indeholder rustfri stål, som er dårligere til varmefordeling, og så indeholder den meget mere stål, som medvirker til at den holder meget mere på varmen og ikke særligt nemt kan regulere temperaturen under tilberedning.

STORT TEMPERATURSPÆND

Induktionskipgryden giver mulighed for at arbejde i et større temperaturspænd end en dampkipgryde. Induktionen giver mulighed for, at arbejde fra 20-200°C, hvor dampen kun kan arbejde mellem 80-120°C. Mellem 80-120°C kan der kun laves en tilberedningsmetode, og det er kogning. Hvor man med induktionskipgryden får mulighed for også, at lave sous vide og stegning. Reelt set kan dampkipgryden kun en proces, hvor induktionkipgryden kan betragtes som en multifunktionsapperat, som er med til at optimere hverdagens processer og tilberedning.